Onder het huidige recht maakt de werknemer pas aanspraak op een transitievergoeding als het dienstverband tenminste twee jaar heeft geduurd. Met de inwerkingtreding van de Wab is dit recht er al vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst. Zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld al na een week in de proeftijd op, dan moet hij een transitievergoeding betalen voor die ene week.
Daarnaast komt de hogere opbouw na tien jaar dienstverband te vervallen, ook voor werknemers van 50 jaar en ouder. Voor alle dienstjaren wordt de opbouw berekend door een derde van het maandsalaris te nemen (onvolledige dienstjaren naar rato), ook voor de dienstjaren van vóór de wetswijziging. De systematiek voor de berekening van het maandsalaris blijft ongewijzigd.
De regelingen met betrekking tot de transitievergoeding, zoals die gelden op 31 december 2019, blijven wel van toepassing bij een einde van de arbeidsovereenkomst in 2020 of later, indien:
Bereken in een handomdraai de hoogte van de transitievergoeding, volgens zowel de nieuwe als de oude systematiek, met de speciale rekentool van AWVN
Bron: AWVN
Het minimumloon stijgt per 1 juli 2022....
Op 26 juli jl. hebben premier Rutte, de meest betrokken ministers en staatssecretarissen overleg gehad over de coronasituatie in ons land. In de persconferentie die hierop volgde hebben premier Rutte en minister De Jonge een aantal besluiten nader...