Betrouwbare partner voor flexkracht en opdrachtgever!
Onderscheidend op service en kwaliteit!
Goed werkgeverschap richting eigen werknemers!

WW-premie 4 keer zo hoog maken? Slecht plan!

Maak de WW-premie voor flexwerk vier keer zo hoog als voor vast werk. Dat is het voorstel in de initiatiefnota ‘Vast werk loont’ van de Kamerleden Bart van Kent (SP), Zihni Özdil (GroenLinks) en Gijs van Dijk (PvdA). VNO-NCW en MKB-Nederland laten in een brief aan de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten hier geen voorstander van te zijn. De Commissie besprak de initiatiefnota op 7 maart.

Piek en ziek

Volgens de ondernemingsorganisaties  kunnen bedrijven nu eenmaal niet zonder flexibele arbeid. Het flexibel kunnen inzetten van arbeid biedt werkgevers de mogelijkheid om in te spelen op conjuncturele ontwikkelingen en pieken en dalen in de vraag, zoals bijvoorbeeld in de detailhandel. Ook voor seizoenafhankelijke werkzaamheden zoals bij horeca, toerisme, cultuur en land- en tuinbouw is flexibele arbeid noodzakelijk. Net zoals voor het vervangen van zieken of werknemers die recht hebben op verlof en andere schommelingen in het personeelsbestand of werkaanbod, zo schrijven zij in de brief.

Hoge lasten vast

'Ondernemers kunnen eenvoudigweg niet al hun medewerkers een contract voor onbepaalde tijd bieden. Het duurder maken van tijdelijke contracten zal daar geen verandering in brengen', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Daarbij komt nog dat het aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd de nodige andere lasten voor de ondernemer met zich meebrengt, zoals de verplichtingen bij ziekte van de werknemer die met name het midden- en kleinbedrijf zwaar vallen. Hierdoor durven werkgevers die wel de ruimte hebben om mensen in vaste dienst te nemen deze stap vaak niet te zetten. De oplossing hiervoor is het verlichten van deze werkgeverslasten en -risico’s, zo schrijven zij.

Werkzekerheid

De ondernemingsorganisatie raden aan in te zetten op een goede werking van de arbeidsmarkt en duurzame inzetbaarheid van mensen. 'Dat laatste biedt mensen meer werkzekerheid dan het kunstmatig beprijzen van bepaalde type contracten.'

Brief aan de commissie sociale zaken inzake vast werk loont

Bron: https://www.vno-ncw.nl/nieuws/ww-premie-vier-keer-zo-hoog-maken-voor-flexwerk-slecht-plan?utm_source=Nieuwsbrief_VNO-NCW&utm_campaign=nieuwsbrief&utm_medium=e-mail


« Vorige pagina© 2022 | Disclaimer | Privacyverklaring | Contact