Betrouwbare partner voor flexkracht en opdrachtgever!
Onderscheidend op service en kwaliteit!
Goed werkgeverschap richting eigen werknemers!

VLEP: De grootste wijzigingen voor werkgevers

1. Grootste wijzigingen voor werkgevers

Pensioenadministratie van VLEP is verhuisd naar nieuwe uitvoerder AZL

Wat betekent deze verhuizing voor een werkgever?

Voor een werkgever verandert er een aantal zaken. De overstap van pensioenuitvoerder heeft gevolgen voor de aanlevering van zijn gegevens, de facturering en andere administratieve zaken.

Alle gegevens over 2017 moeten gestuurd worden naar Syntrus Achmea voor 31 januari 2018

Om te voorkomen dat een werkgever een onjuiste afrekening krijgt over 2017 is het van groot belang dat de pensioengegevens over 2017 correct en tijdig worden aangeleverd door een op tijd bijgewerkte pensioenaangifte.

Vanaf 1 februari stuurt een werkgever zijn gegevens naar AZL

De pensioenaangifte over 2018 gaat via AZL. De aangifte over januari 2018 kan vanaf 1 februari 2018 bij AZL aangeleverd worden. De aanlevering van deze gegevens gaat op dezelfde manier als voorheen bij Syntrus Achmea.

* Als de salarispakketleverancier de gegevens aanlevert via Pensioenaangifte, dan hoeft een werkgever geen verdere actie te ondernemen.

* Levert een werkgever zelf of zijn administratiekantoor de gegevens aan, dan is er een nieuw inzendaccount nodig. Vraag deze zo snel mogelijk aan, in ieder geval  voor 1 februari 2018. Dat kan door een mail te sturen naar CGI: gpa.support.nl@cgi.com. (Zijn er vragen over (het aanvragen van) het inzendaccount, bel dan 088 – 56 49 181.)

* Gaat de aanlevering van gegevens via het werkgeversportal? Dan moet het account voor het nieuwe werkgeversportal wel geregistreerd en geactiveerd zijn bij AZL. In januari ontvangen de desbetreffende werkgevers hiervoor de registratiebrief. Het is van belang dat een werkgever zich hiermee zo snel mogelijk registreert en zijn account activeert. In ieder geval voor 1 februari 2018. Na de registratie kan een werkgever op het werkgeversportal eventueel zijn administratiekantoor machtigen. Alle pensioenzaken regelt een werkgever dan vanaf februari 2018 via het werkgeversportal op www.azlonline.eu.

Wat verandert er nog meer?

• Nieuw werkgeversportal

Alle pensioenzaken regelt een werkgever vanaf februari 2018 via het werkgeversportal op www.azlonline.eu. In januari 2018 ontvangt elke werkgever hiervoor een registratiebrief. Het is van belang dat een werkgever zich zo snel mogelijk registreert, in ieder geval voor 1 februari 2018. Na de registratie kan een werkgever op het werkgeversportal eventueel zijn administratiekantoor machtigen. Op het werkgeversportal zijn alle (gespecificeerde) nota’s te vinden. Deze worden niet meer per post verzonden. Ook is daar – nadat de transitie is afgerond (oktober 2018) – de actuele status van de verwerking van de gegevens te zien zoals een werkgever die heeft doorgegeven.

• Maandelijkse nota in plaats van kwartaalnota

Vanaf 2018 gaat VLEP maandelijks factureren. In 2018 zal deze maandelijkse nota nog gebaseerd zijn op de gegevens van 1 november 2017 uit de administratie van Syntrus Achmea en is daardoor in feite nog een maandelijkse voorschotnota. De eindafrekening over 2018 ontvangt een werkgever begin 2019. Vanaf 2019 krijgt een werkgever een maandelijkse afrekennota gebaseerd op de gegevens zoals hij die elke maand aanlevert. Ook mutaties worden per maand verwerkt en afgerekend in deze nota’s. Zo is de maandelijkse nota steeds up-to-date.

• Nieuw werkgevernummer

Alle werkgevers krijgen een nieuw werkgevernummer. Dit nummer stuurt VLEP toe begin 2018.

• Nieuw bankrekeningnummer

Voor de incassobetalingen komt er een nieuw bankrekeningnummer. Dit is NL76INGB0008131714. Maakt een werkgever gebruik van automatische incasso? Dan is het nodig om een nieuwe machtiging voor AZL af te geven. Dat kan via de werkgeversportal van AZL.

• Nieuw logo

VLEP heeft de verandering van pensioenuitvoerder ook aangegrepen om het oude logo (dat eigendom is van Syntrus Achmea) te vervangen door een nieuw logo. Het oude logo zal VLEP nog gebruiken bij alle communicatie over 2017 (zoals de eindafrekening 2017, fiscaal overzicht en UPO 2017). Op alle overige uitingen komt het nieuwe logo.

Bekijk hier de meestgestelde vragen rond de transitie

 

2. Nieuwe premies 2018

Nieuwe premies 2018

De premies voor 2018 zijn bekend. Bekijk hier het volledige premieoverzicht voor alle sectoren.

 

3. Toelichting nieuwe pensioenrekenleeftijd

Uw pensioenregeling is veranderd: VLEP berekent het pensioen anders

Pensioenfonds VLEP rekent uw pensioen uit. Daarvoor gebruiken we een pensioenrekenleeftijd. Deze gaat van 67 naar 68. Deze leeftijd gebruiken we alleen om uw pensioen uit te rekenen. U kunt nog steeds zelf bepalen wanneer u met pensioen gaat.

Het pensioen dat u voor 2018 heeft opgebouwd wordt omgerekend naar leeftijd 68. Hierdoor wordt het bedrag dat u per jaar krijgt hoger. Hieronder staat een voorbeeld hoe dit werkt. 

Werkt u nog in de sector? Dan bouwt u vanaf 1 januari 2018 pensioen op dat is berekend op de leeftijd 68 jaar.

U kunt nog steeds op uw AOW-leeftijd met pensioen

Van de overheid krijgt u ook een pensioen. Dat is de AOW. De overheid bepaalt vanaf wanneer u dat krijgt. Gaat u binnen nu en 2 jaar met pensioen? En wilt u gelijk met uw AOW met pensioen? Stuur ons dan een mail met uw verzoek. Of u belt ons. Wij rekenen dan uw pensioen uit. U kunt ook op een andere leeftijd met pensioen als u dat wilt. Dit staat in het pensioenreglement.

Een voorbeeld

Jan heeft nu € 1.000 pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds VLEP. Hij krijgt dit vanaf zijn 67ste ieder jaar, zolang hij leeft. Door de hogere pensioenleeftijd krijgt Jan een hoger pensioen. Hij krijgt ongeveer 6% extra per jaar, omdat hij zijn pensioen een jaar later krijgt. Jan krijgt dan € 1.060 per jaar vanaf zijn 68ste zolang hij leeft. 

Maar Jan wil eerder stoppen met werken. Zijn AOW gaat in als hij 67 jaar en 6 maanden is. Pensioenfonds VLEP rekent dan opnieuw zijn pensioen uit. Jan krijgt dan ongeveer € 1.030 per jaar vanaf 67 jaar en 6 maanden, zolang hij leeft. Als Jan toch met 67 jaar wil stoppen, krijgt hij gewoon € 1.000 pensioen per jaar. Zijn AOW krijgt hij dan pas een half jaar later. 


Bekijk hier de meestgestelde vragen over deze verandering in het pensioenreglement VLEP


« Vorige pagina© 2024 | Disclaimer | Privacyverklaring | Contact